• Winkels in  Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007

Alarmsysteem kopen? 8 tips voor jou!

Je zoekt een alarmsysteem. Vanuit een gevoel van onveiligheid of dankzij verplichtingen vanuit de verzekering.

Hoe vind je een alarmsysteem dat bij jouw situatie past? We snappen dat het lastig is. Er is onwijs veel keuze. Verschillende detectors, met of zonder camera’s, aangesloten bij een meldkamer, een sirene of stille melder, bewegingssensoren, wel of geen Wi-Fi. Onze excuses als dit paniek geeft. We zijn er om je te helpen!

In dit artikel vind je alles over alarmsystemen. Zo kies jij een systeem dat perfect bij jouw object past. Dit kan een woning, bedrijfspand, caravan of andere ruimte zijn. We laten je graag zien wat er nodig is. Van het begin tot het eind. Kom je er nog steeds niet uit? Dan staat er een medewerker van Sitcon voor je klaar.

1.   Hoe beveiligd wil je het hebben?

Laten we bij het begin beginnen: hoe goed wil je beveiligd zijn? De Europese Unie heeft systeemvereisten gedefinieerd. Zo weet je exact wat er nodig is. Deze vereisten zijn te verdelen in vier beveiligingsgraden. Deze graden houden rekening met het type indringer waartegen een systeem beschermt. Hieronder een duidelijk overzicht:

Grade 1

Een indringer heeft weinig kennis van alarmsystemen en gebruikt bij de ontmanteling basisgereedschap dat gemakkelijk te verkrijgen is.

Grade 2

Een indringer heeft basiskennis van alarmsystemen en gebruikt bij de ontmanteling een breed assortiment aan gereedschap, zoals een multimeter.

Grade 3

Een indringer heeft goede kennis van alarmsystemen en heeft toegang tot specialistische gereedschappen die bedoeld zijn voor de ontmanteling van systemen.

Grade 4

Een indringer beschikt over complete kennis van het alarmsysteem, over specialistische gereedschappen, is in staat een overval te plannen en het systeem of contact met een meldkamer te deactiveren.

Voor huis-tuin-en-keukengebruik en kleine bedrijven of winkelpanden raden wij Grade 2 aan. Dit is de Grade die je tevens het meest op onze website tegenkomt. Bijvoorbeeld de AJAX alarmsystemen zijn Grade 2.

2.   Bij een alarmcentrale aangesloten of niet?

Alarmsystemen zijn te koppelen aan een meldkamer. Is er iets aan de hand? Dan krijg je direct een belletje of stuurt de meldkamer iemand om een kijkje te nemen. Een veilig gevoel. Deze ontvangt alle meldingen van het systeem. Ook storingen. De medewerkers van een meldkamer kijken wat er aan de hand is. Indien nodig nemen zij telefonisch contact met je op. Om aangesloten te zijn op een meldkamer, betaal je tussen de €100,- en €300,- per jaar. Afhankelijk van het bedrijf waar je exact voor kiest.

Ontvang je liever rechtstreeks een berichtje vanuit het systeem? Dan heb je dit niet nodig. In dat geval ga je zelf op onderzoek uit of bel je het alarmnummer. Dit scheelt periodieke kosten.

3. Alarmsysteem als verplichting verzekeringsmaatschappij

Het merendeel van de inbraken is niet gepland. En de gemiddelde inbraak duurt 30 seconden. Toch kan het zinvol zijn om je aan te sluiten bij een meldkamer. Überhaupt om een seintje te krijgen als er is ingebroken. Zodat er in ieder geval iemand is die langsgaat.

Een gecertificeerd alarmsysteem is soms een eis zijn vanuit de verzekeringsmaatschappij. Door een hoge inboedelwaarde, bijzondere bezittingen of andere redenen. Daarnaast is er vaak de voorwaarde dat je aangesloten bent op een erkende alarmcentrale.

Verzekeringsmaatschappijen geven vaak korting op de inboedelverzekering wanneer je een alarmsysteem hebt. Hoe hoog de korting is, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden van jouw inboedelverzekering. Meestal gaat het om 5% tot 20% korting. Een belletje naar de klantenservice kan geen kwaad. Soms is het namelijk niet helemaal duidelijk welke eisen er zijn om deze korting te verdienen.

4.   Bekabeld of draadloos alarmsysteem?

In principe is er één groot verschil tussen een bekabeld en draadloos alarmsysteem: de installatie. Een systeem met bedrading neem je mee achter het stucwerk. Zonder renovatieplannen is het vaak praktischer om voor een draadloos systeem te gaan. Dan zitten er geen kabels in de weg.

Tegelijkertijd kent een bekabeld alarmsysteem ook allerlei voordelen. Zo zijn er vaak grotere afstanden te overbruggen. En is een bekabeld systeem uit te breiden met draadloze componenten. Ook wel hybride systemen genoemd. Overweeg met grote objecten, zoals bedrijfspanden en kantoorgebouwen, om een installatie (gedeeltelijk) draadloos te maken.

Want is een bekabeld alarmsysteem geïnstalleerd en netjes weggewerkt? Dan is het ideaal. Ongevoelig voor storingen, voordelig qua onderhoud en gebruikte technieken. Alhoewel, de draadloze systemen van deze tijd bijna niet meer onderdoen voor bekabeld. Qua betrouwbaarheid komt het heel dichtbij.

We vertellen je er graag meer over...

De meeste draadloze alarmsystemen hebben een ‘hart’. Een basisunit. Deze maakt draadloos verbinding met alle sensoren en andere uitbreidingen. Zoals sirenes of bewegingssensoren. Een basisunit is gekoppeld aan het elektriciteitsnet en legt draadloos verbinding met de overige componenten van het systeem. Er zijn ook op zichzelf staande draadloze alarmsystemen op batterijen. Dit zijn de iets goedkopere systemen...

Draadloze systemen werken met Wi-Fi, netstroom of GPRS-aansluiting. Soms is er een combinatie van deze technieken. Voor GPRS-aansluiting plaats je een simkaart in het alarmsysteem. Zo stel je bijvoorbeeld in dat je een sms krijgt wanneer het alarm activeert. En wanneer er storing is. Ideaal toch? Al dit soort systemen zorgen ervoor dat de verbinding niet verbroken wordt. Alsof er een stevige kabel door de lucht loopt die je continu monitort. Met minder kans op een onderbreking op de momenten dat het belangrijk is.

Bij Sitcon hebben we een breed scala aan draadloze alarmsystemen. Neem bijvoorbeeld de volledig draadloze GSM Alarmsysteem SMART of het AJAX GSM Alarmsysteem met allerlei uitbreidingsmogelijkheden.

5.   Gekoppeld aan je smartphone?

Koppel je mobiele telefoon aan de simkaart in jouw alarmsysteem. Veel alarmsystemen beschikken over een app waarmee je dit in een handomdraai doet. Zo is het alarmsysteem eenvoudig te bedienen. Het alarm in- of uitschakelen, instellingen wijzigen, pushmeldingen ontvangen: alles is mogelijk. Kies je voor een alarmsysteem met camera? Dan bekijk je deze beelden live via de app.

Neem bijvoorbeeld dit AJAX starterskit. Alle instellingen van het alarmsysteem zijn te coördineren via een iOS of Android app.

6. Anders nog iets? Beveiligingscamera bijvoorbeeld?

Wat is een alarmsysteem zonder camera? Juist. Gewoon een alarmsysteem. Een beveiligingscamera ter uitbreiding op jouw alarmsysteem is zeker het overwegen waard. Met deze camera neem je beelden op en kijk je live mee via een smartphone of computer. Zo weet je op ieder moment wat er speelt.

Denk er wel even over na hoe je jouw beveiligingscamera plaatst. Zodat je bijvoorbeeld niet bij de buren gluurt. Je mag opnemen om persoonlijke eigendommen te beschermen en daarbij niet de privacy van mensen, dieren en goederen schenden.

Meer weten over beveiligingscamera’s? Lees dit uitgebreide artikel over beveiligingscamera’s.

7. Alarmsysteem uitbreiden?

Eerder vertelden we je over de basisunit van een alarmsysteem. Bij de alarmsystemen van AJAX noemen ze dit een Hub. Dit is een belangrijk onderdeel van het beveiligingssysteem. De basisunit bewaakt de werking van alle detectoren. En zendt een alarmsignaal uit wanneer dit noodzakelijk is.

Uitbreidingen zijn ook zonder basisunit verkrijgbaar. Handig wanneer je al een alarmsysteem hebt en naar mogelijkheden zoekt om dit uit te breiden.

Bewegingssensoren, opritverklikkers, drukmatten, deur- en raammelders, paniekknoppen. Dit soort uitbreidingen sluit je aan op een basisunit of zitten verpakt in een standalone systeem. Waarbij een systeem met losse componenten geschikt is om later uit te breiden. En een standalone systeem letterlijk opzichzelfstaand is.

Bewegingssensor

Dit spreekt voor zich: meldt bij beweging. De bewegingsmelder neemt met een sensor bewegingen waar. Deze geeft een signaal door aan een ander elektrisch apparaat – in dit geval het alarmsysteem – en laat een alarm klinken. Geavanceerde bewegingsmelders laten huisdieren tot 50 centimeter en 20 kilogram buiten beschouwing. Zolang er geen kabouter inbreekt zit je goed!

Kijk naar ons complete aanbod bewegingsmelders.

Opritverklikker

Ook de opritverklikker werkt met een bewegingssensor. Het aantal detectiemeters en -hoeken verschilt per verklikker. Zo heeft deze opritverklikker als uitbreiding op de AJAX Hub een detectiehoek van 6 graden horizontaal en 90 graden verticaal.

Deur- en raammelder

Alarm zodra er een deur of raam opengaat? Deur- en raammelders maken magnetisch contact. Als een deur of raam opent, verbreekt het contact. De melder stuurt een signaal naar de basisunit of gekoppelde sirene. Ga je voor een basisunit met losse componenten? Kijk dan eens naar het volgende component: AJAX Doorprotect. Ga je voor iets simpelers? Dan is deze melder wellicht iets voor jou!

Drukmat

Dan is er ook nog de drukmat. Deze plaats je onder de deurmat en geeft een signaal af als er iemand op de mat staat. Dit signaal kan simpelweg de deurbel of een sirene zijn. Aan jou de keuze! Een drukmat is niet draadloos en verbind je met een 10 meter lange kabel naar de ontvanger. De drukmat is geschikt voor locaties waar het droog blijft. Heb je een fatsoenlijk afdak bij de voordeur? Dan is deze optie ideaal.

Paniekknop

Met een paniekknop schrik je belagers of ongenodigde gasten af. Ook te gebruiken om hulp in te schakelen bij een ongeluk of medisch probleem. Bijvoorbeeld voor ouderen of andere hulpbehoevenden. De AJAX SOS Button draag je om de nek. En koppel je aan de basisunit. De paniekknop stel je naar wens in.

Er zijn ook andere systemen. Dit persoonlijk alarm gaat af zodra je aan het koord trekt. Deze koppel je niet aan een basisunit en geeft een sirene om aandacht mee te trekken.

8. Last but not least: sirene of stil alarm?

Stille alarmen voorkomen dat je de buurt wakker schrikt bij een vals alarm. Het alarmsysteem geef een notificatie af richting een meldkamer of je krijg direct een melding via de telefoon. Heb je ook een camerasysteem? Bekijk dan direct of er iets aan de hand is door live mee te kijken via jouw smartphone.

Wil een inbreker afschrikken? Kalm en efficiënt doorwerken is met die schelle sirene geen optie. Ook weet de gehele buurt direct wat er aan de hand is. Waardoor een inbreker misschien stopt of betrapt wordt door een heldhaftige buurtbewoner. Is de politie onderweg? Zijn er nog meer beveiligingsmiddelen in de woning? Dit soort onzekerheden nemen toe bij een inbreker die met een sirene is geconfronteerd.

Het complete pakket van AJAX beschikt over de HomeSiren. Dit is een uitbreiding op de Hub van hetzelfde merk. We beschikken ook over een budgetversie: het standalone bewegingsalarm mét sirene.

Jij bent een junior alarmsysteemexpert! Gefeliciteerd!

De belangrijkste informatie rondom alarmsystemen is bekend bij jou. Vanaf nu ben je een junior alarmsysteemexpert. Gefeliciteerd! Je weet welke gradaties er zijn, wat het verschil is tussen een bekabeld of draadloos systeem en wat er op het gebied van uitbreidingen mogelijk is.

Keuze gemaakt? Wij regelen de gratis verzending. Ook als je bij een Parcelshop laat leveren. Op al onze producten heb je twee jaar garantie. Hulp nodig bij installatie? Ook daar helpen wij bij.

Nog een andere vraag of suggestie om deze pagina te verbeteren? Stuur een bericht naar support@sitcon.nl of bel +31 306 303 631. Wij vinden het heerlijk om met je te sparren en laten graag zien welke mogelijkheden er zijn.

  • Winkels in Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007
Google

© 2007 - 2021 - Sitcon

Beoordeling door klanten: 8.7 / 10 = 293 beoordelingen