• Winkels in  Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007

Bedrijfsrecherche: Bij fraude een recherche bureau inhuren of zelf onderzoek doen?

Bedrijfsrecgercge: wanneer uw het vermoeden heeft van fraude in uw bedrijf is het vaak niet mogelijk direct de politie in te schakelen. U kunt veel vormen van fraude zelf onderzoeken, maar heeft ook de mogelijkheid om een bedrijfsrecherche bureau in te huren. Onderstaand proberen wij advies te geven in welke gevallen u zelf bedrijfsrecherche onderzoek kunt doen en wanneer het verstandiger is een gespecialiseerd bureau in te huren.

Zelf bedrijfsrecherche doen:
Wanneer u het vermoeden heeft van fraude binnen uw organisatie en zelf onderzoek wilt gaan doen kan dit op verschillende manieren. Het is in eerste instantie mogelijk aan de hand van de al bestaande controle methoden bepaalde handelingen te onderzoeken. Stel u heeft het vermoeden dat er uit de kluis wordt gestolen, maar weet niet wie hier verantwoordelijk voor zou kunnen zijn dat kunt u beginnen door een overzicht op te stellen wanneer bepaald personeel aanwezig was en wie toegang hebben tot de kluis. Door de groep personeelsleden te verkleinen die mogelijk fraude hebben gepleegd komt u al snel dichter bij de dader. Ook kunnen signalen van geldproblemen of ontevredenheid op het werk een aanzet zijn tot het plegen van fraude en het is dus van belang extra alert te zijn op dergelijke signalen. 

Gebruik maken van camera's bij bedrijfsrecherche:
Wanneer u de groep personen die mogelijk de fraude plegen heeft kunnen verkleinen door zelf onderzoek te doen aan de hand van bijvoorbeeld de aanwezigheidslijsten en dergelijke, maar u heeft nog geen dader kunnen herkennen dan heeft u ook de mogelijkheid tot het plaatsen van een (verborgen) camera. Er zitten veel regels aan de inzet van een verborgen camera, waardoor het in een dergelijk geval toch aan te raden is een gespecialiseerd bedrijfsrecherche bureau in te schakelen die u kunnen begeleiden in het traject. Zo dient er voorafgaand aan de inzet van verborgen camera bij bedrijfsrecherche onderzoek worden gekeken naar:

Middel t.o.v. de mogelijke fraude:
Heel simpel gezegd moet het middel in verhouding staan tot het doel. De inzet van verborgen camera's bij bedrijfsrecherche wordt als zwaar middel gezien en wanneer u hiermee bijvoorbeeld wilt aantonen dat iemand soms wat printpapier mee naar huis neemt zal dit door een rechter worden afgewezen als bewijs en zelfs mogelijk tegen u worden gebruikt. Dit wordt ook wel proportionaliteitsbeginsel genoemd.

Verborgen camera's t.o.v. andere middelen:
Voordat u besluit verborgen camera toezicht in te zetten als middel in een bedrijfsrecherche onderzoek zal eerst moeten zijn nagegaan of er geen ander middel bestaat welke minder ingrijpend is en waarmee mogelijk ook resultaat kan worden behaald. U dient dus andere minder ingrijpende middelen hebben uitgeput voordat u overgaat tot de inzet van verborgen camera's. Dit wordt ook wel subsidiariteitsbeginsel genoemd. 

Kennisgeving inzet verborgen camera's:
Bij het plaatsen van verborgen camera's in een bedrijfsrecherche onderzoek dient volgens de wet het personeel waar u toezicht op gaat houden in kennis te worden gesteld van het feit dat u gebruik maakt van (verborgen) camera toezicht. Dit kan door een bedrijfsmemo, maar is natuurlijk beter om standaard in het personeelsreglement of arbeidscontract op te nemen. 

Een bedrijfsrecherche bureau inschakelen:
Gezien de strenge regelgeving op het gebied van onderzoek naar personeel zit u snel in een grijs gebied. Hierdoor is het aan te raden bij fraude een bedrijfsrecherche bureau in te huren of in ieder geval voordat u zelf actie onderneemt advies in te winnen  bij een jurist of arbeidsdeskundige.

Voordat u in zee gaat met een bedrijfsrecherche bureau is het aan te raden na te kijken of deze aan de gestelde eisen voldoet. Zie ons artikel: https://www.sitcon.nl/blog/prive-detective-inhuren/


Bedrijfsrecherche bureaus waar u mee in zee kunt gaan zijn:

QUSO Bedrijfsrecherche BV

AACON Recherchebureau 

 

Delen:

  • Winkels in Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007
Google

© 2007 - 2020 - Sitcon

Beoordeling door klanten: 8.6 / 10 = 185 beoordelingen