Draadloze bewakingscamera stoort: oorzaak en oplossing

Bij een draadloze bewakingscamera kan het beeld soms storen. Hierdoor nemen de prestaties van een bewakingscamera af. Vervelend, omdat belangrijke beelden mogelijk verloren gaan. We bekijken de problemen en welke oplossing van toepassing is.


Werking van de draadloze bewakingscamera

Wanneer er ruimte voor bekabeling is kiest u bij voorkeur voor een bekabelde bewakingscamera. Bekabelde camera’s zijn niet afhankelijk van WiFi en storen daardoor minder snel. Toch kan een draadloze bewakingscamera praktischer zijn, zo hoeft er minder tijd besteed te worden aan het op een nette manier wegwerken van de bekabeling en kunnen camera’s direct via het internet benaderd worden. Dit gebeurt door middel van een app voor Android of IOS. Een ander voordeel is dat er bij sommige draadloze camera’s geen netstroom aanwezig hoeft te zijn. Wanneer er geen stopcontacten zijn is dit uw enige optie.

Een draadloze beveiligingscamera stuurt beelden via het WiFi-netwerk naar de recorder. Ook zijn er camera’s met een ingebouwde SD-kaart recorder, op deze manier kunnen beelden later worden opgevraagd via een SD-kaart.


Van analoog naar digitaal

Ouderwetse bewakingscamera’s werken met analoge signalen. Deze signalen zijn vrij zwak en geven daardoor al snel verlies van beeldkwaliteit. U kunt daarom beter gebruikmaken van een WiFi-verbinding. De WiFi-camera of IP camera biedt een betere beeldkwaliteit. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een draadloze verbinding via de router.

Let erop dat bij het gebruik van meerdere camera's binnen het WiFi-netwerk de snelheid en daarmee ook de kwaliteit van opnames omlaag gaat, daarnaast is zo’n verbinding vanzelfsprekend ook gevoeliger voor storingen.


Beeldkwaliteit is een belangrijke keuze

Naast het WiFi-signaal speelt ook de beeldkwaliteit een belangrijke rol. De beste beeldkwaliteit verkrijgt u met 4K ultra HD bewakingscamera’s. Deze beschikken over een nieuwe generatie Starlight lens, waarbij het beeld ook ’s nachts helder en kleurrijk blijft. Bewakingscamera’s met 2K Ultra HD geven ook een uitstekend beeld. Daarna volgen camera's met Full HD, HD, D1 en VGA beeldkwaliteit.


Wordt een draadloze beveiligingscamera als buitencamera gebruikt? Let dan goed op het type camera dat u gebruikt. Buitencamera’s beschikken over een waterdichte behuizing, iets dat bij binnencamera’s niet het geval is.


Bronnen van storing op het WiFi-netwerk

Bepaalde apparatuur kan storing op het WiFi netwerk veroorzaken. Hierdoor werken draadloze bewakingscamera’s minder goed. Zo kunnen coaxkabels, connectoren, hoogspanningskabels of treinsporen met bovenleiding een storing in de hand werken. Let ook goed op draadloze apparatuur zoals de babyfoon, het WiFi-netwerk van de buren of draadloze luidsprekers en plaats een router niet in de buurt van een magnetron of computer, al dit soort zaken kunnen storingen veroorzaken.

Houd rekening met obstakels en materialen die radiosignalen reflecteren of absorberen. Hout, glas en synthetisch materiaal zorgt voor weinig storing. Beton, gips en metaal kunnen de netwerkprestaties enorm omlaag halen. Dit is van belang bij het plaatsen van een router en draadloze bewakingscamera’s.


Kies voor bekabelde bewakingscamera’s

Blijft de draadloze bewakingscamera ondanks bovenstaande oplossingen storen? Dan is het beter om u te oriënteren voor een bekabelde oplossing. Ook hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden: van 4K Ultra HD tot Full HD. De beeldkwaliteit is over het algemeen beter dan bij een draadloze set. Daarnaast bieden de meeste camera’s nachtzicht, variërend van 5 tot 85 meter.

Delen:

Google