• Winkels in  Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007

Gebruik van richtmicrofoon: dit zegt de wet

Met richtmicrofoons is het mogelijk om op een afstand gesprekken af te luisteren. Richtmicrofoons worden ingezet door de politie en organisaties als de FBI. De politie heeft toestemming van de rechter nodig om richtmicrofoons te gebruiken. Zoals u waarschijnlijk al verwacht kunt u als particulier dan ook niet zomaar een richtmicrofoon gebruiken.

Hoe werkt een richtmicrofoon?

Een richtmicrofoon is iets anders dan gebruikelijke afluisterapparatuur. Met afluisterapparatuur worden gesprekken opgenomen, bijvoorbeeld om belangrijke informatie te achterhalen. Een richtmicrofoon werkt als een geluidsversterker. Deze wordt op het raam gericht en op deze manier worden trillingen van gesprekken opgevangen. Dankzij een richtmicrofoon kan er live worden meegeluisterd.

Wie denkt dat dit eenvoudig is heeft het mis: het gebruik van richtmicrofoons vraagt om kennis en ervaring.

Toestemming van de rechter vragen

Bij ernstige criminaliteit mag de politie gebruikmaken van een richtmicrofoon. Hiervoor dienen zij eerst toestemming aan een rechter vragen. Het bevel wordt afgegeven wanneer het om een zwaarder misdrijf lijkt te gaan.

Mag u richtmicrofoons gebruiken? Nee, dit is in het beginsel niet toegestaan. In de praktijk gebeurt het echter toch en is het in bepaalde gevallen een doeltreffende manier om fraude te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die bedrijfsinformatie doorspeelt aan uw concurrenten.

Professionele richtmicrofoons onderscheppen gesprekken tot op 200 meter afstand en zijn daardoor een uitstekend middel om af te luisteren. Gebruikt u liever traditionele afluisterapparatuur? Dan kan dat natuurlijk ook.

Gebruikmaken van afluisterapparatuur

Afluisterapparatuur is in sommige gevallen legaal. Wel moet er een zwaarwegend belang zijn om gesprekken af te luisteren. Dit is het geval bij vermoedens op fraude of andere criminaliteit. Met betrekking tot afluisterapparatuur is er een ruime keus. Zo is er de GSM zender en voicerecorder met terugbelfunctie en zijn er enkele andere kleine voicerecorders. Daarnaast zijn er GSM zenders die onopvallend zijn weggewerkt in gebruiksvoorwerpen, bijvoorbeeld in een stekkerdoos of pen.

Telefoon afluisteren

Voor het afluisteren en opnemen van telefoongesprekken gelden andere regels. Een telefoongesprek mag worden opgenomen door één van de deelnemers van het gesprek. Deelt u zelf niet mee aan een telefoongesprek en wilt u dit gesprek toch opnemen? Dan heeft u zich te houden aan dezelfde regelgeving als voor het afluisteren van gesprekken geldt. Ook voor het afluisteren van telefoongesprekken is speciale apparatuur verkrijgbaar.

Afluisteren zonder toestemming van de ander

Moet er toestemming aan de rechter of politie worden gevraagd voor het gebruik van afluisterapparatuur? In principe niet, echter kan er wel getoetst worden of bewijsmateriaal rechtmatig verkregen is, dit gebeurt achteraf.

Hierboven hebben we uitgelegd dat er sprake moet zijn van een zwaarwegend belang voor het gebruik van afluisterapparatuur. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de privacy van personen. Zo mogen geluidsopnames nooit zomaar gedeeld worden. Ook mag het materiaal niet langer dan noodzakelijk worden bewaard. Als geluidsopnames onrechtmatig zijn verkregen mag dit niet als bewijsmateriaal worden gebruikt.Delen:

  • Winkels in Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007
Google

© 2007 - 2020 - Sitcon

Beoordeling door klanten: 8.6 / 10 = 172 beoordelingen