Gebruik van dashboard camera in Uber of taxi

  • 2 jul. 2018

Dashboard camera’s nemen in populariteit toe. Niet zo vreemd, want u kunt hiermee alles filmen wat er op de weg gebeurt. Bij een ongeval kunnen deze beelden als bewijsmateriaal dienen. Vooral in een Uber en taxi zijn dashboard camera’s onmisbaar.

Dashboard camera in taxi

Dashboard camera’s laten uw taxibedrijf een stuk sterker staan in een mogelijke rechtszaak of bij een schadeclaim. Dit is belangrijk, want het wordt steeds lastiger om uw gelijk aan te tonen. Verzekeraars keren lastiger uit en vinden het prettig om videobeelden te kunnen zien wanneer er onduidelijkheid is. Wees problemen voor en maak bij uw Uber of taxi gebruik van een professionele dashboard camera.

Dit zegt de wet over dashboard camera’s

Voor filmen in openbare ruimtes zijn speciale regels opgesteld. Zo moeten personen op de hoogte worden gebracht van de aanwezigheid van beveiligingscamera’s. En met een dashboard camera worden personen geïdentificeerd.

In Nederland is het gebruik van een dashcam niet verboden, maar het publiceren van beelden is niet toegestaan wanneer er personen te identificeren zijn. Bij een rechtszaak besluit de rechter of beelden worden toegelaten als bewijsmateriaal. Ook in België werk dit op deze manier.

Omdat veel taxi’s in het grensgebied met Duitsland rondrijden is ook de Duitse wetgeving van belang. Hoewel er in Duitsland geen verbod is op dashcams, wordt het gebruik hiervan wel afgeraden. Het verspreiden van beelden is verboden.

Dashboard camera aanbrengen

Een dashboard camera mag het zich niet belemmeren en tijdens het rijden mag een camera niet worden bediend.

Een dashcam bevindt zich altijd achter de voorruit, bij voorkeur wordt deze met behulp van een bevestigingsbeugel op het dashboard geplaatst. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een meegeleverde zuignap, deze zit aan de voorruit gehecht.

Wanneer uw geheugenkaart vol is zal een dashboard camera de oudste beelden overschrijven. Stel belangrijke beelden daarom zo snel mogelijk veilig.

Dashboard camera kopen

Een dashboard camera dient ter beveiliging van Uber’s, taxi’s of lesauto’s. Er zijn veel verschillende modellen beschikbaar. Een rijschool / taxi camera beschikt over twee camera’s. Hiermee filmt u niet alleen wat er op de weg gebeurt, maar ook wat er in de auto gebeurt. Dit is één van de meest gebruikte methodes voor het beveiligen van Uber’s en taxi’s. Tijdens het filmen registreert de camera uw GPS positie en wordt deze opgeslagen. Hiermee kunt u op een later moment laten zien waar er een specifieke gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Met een ingebouwde sensor worden schokken geregistreerd en kan het laatste bestand worden veiliggesteld.

Ook een Full HD dashcam biedt uitgebreide mogelijkheden. Deze is voorzien van een GPS ontvanger en 140 graden groothoeklens. De Full HD dashcam kan in een lage resolutie met 60 frames per seconde beelden vastleggen. Ideaal wanneer een taxi over de snelweg rijdt.

Naast de bovenstaande modellen kunt u ook kiezen uit een dashcam met WiFi (handig voor het streamen van beelden) of een eenvoudige dashboard camera met 2 inch LCD scherm.Delen: