• Winkels in  Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007

is afluisterapparatuur legaal of illegaal?

Het afluisteren van gesprekken kan als bewijs dienen. Is afluisterapparatuur legaal of illegaal? Het gebruik van dit soort apparatuur is onder bepaalde omstandigheden toegestaan. Toch moet rekening worden gehouden met de wetgeving, zodat u niet in de problemen komt. Hieronder een uiteenzetting van de belangrijkste regels omtrent afluisteren.

Definitie van afluisteren

Afluisteren is een gesprek meeluisteren, maar dan ongemerkt. Soms per ongeluk, maar in veel gevallen gebeurt afluisteren opzettelijk. Er wordt gebruik gemaakt van afluisterapparatuur, dit zijn zenders met een hogere microfoongevoeligheid. Hierdoor is het mogelijk om op korte of lange afstand gesprekken op te vangen en op te nemen.

Professioneel en particulier gebruik van afluisterapparatuur

Dit soort afluisterapparatuur of zenders wordt zowel professioneel als binnen de particuliere sferen ingezet. Denk maar eens aan het afluisteren van zakelijke gesprekken, vergaderingen maar ook meeluisteren wat er thuis gebeurt.

Professioneel afluisterapparatuur is van een zeer goede kwaliteit. Hierbij maakt u gebruik van apparatuur met een microfoongevoeligheid vanaf 5 meter. Veel van deze apparaten werken met een alarmmelding of het is mogelijk om live mee te luisteren.

Is afluisterapparatuur legaal of illegaal?

De vraag is of afluisterapparatuur legaal of illegaal is. Voor velen vormt de wetgeving een grijs gebied. In beginsel is afluisteren strafbaar. Alleen met een gerechtelijk bevel is het mogelijk om gesprekken op te nemen. Toch gelden er een aantal uitzonderingen.

Deelt u zelf mee aan een telefoongesprek of ander gesprek? Dan mag u dit gesprek opnemen. Wel is het belangrijk dat u de opnames niet naar anderen doorspeelt of naar buiten brengt.

U mag met toestemming gesprekken van andere opnemen. Zonder toestemming van de deelnemers bent u strafbaar.

Afluisterapparatuur en bewijslast

Met het gebruik van afluisterapparatuur bent u in veel gevallen strafbaar. Het vreemde is dat deze opnames wel als bewijslast mogen dienen. Binnen een rechtszaak wordt namelijk niet gekeken naar de manier waarop bewijs is verkregen. Dit is vreemd, want dit staat haaks op het verbod op afluisteren.

De beste afluisterapparatuur

Wilt u gebruik maken van afluisterapparatuur? Kies dan voor professionele zenders. Voor gebruik in kleine ruimtes is een zender met een microfoongevoeligheid tot 10 meter meer dan voldoende. Wilt u ook op grote afstand geluidsopnames maken, dan is het belangrijk dat de microfoongevoeligheid hoger ligt.

De gsm zender Pro+ werkt met geluidsdetectie. Dit betekent dat deze zichzelf activeert zodra er geluid wordt gedetecteerd. Geschikt voor het afluisteren van verschillende ruimtes. Dankzij een simkaart is het mogelijk om de afluisterzender te bellen en direct mee te luisteren. Met bijgeleverd bevestigingstape plaatst u deze professionele zender onder of achter meubilair of in voertuigen.

Een stuk goedkoper is de gsm zender Basic. Dit kleine zendertje met een formaat van 4 x 3 centimeter is goed weg te werken. Het afluisterapparaat werkt met een simkaart en heeft een stand-by tijd tot 3 dagen. Dankzij de krachtige batterij kunt u tot anderhalf uur actief meeluisteren.

Legaal of illegaal: de vraag naar afluisterapparatuur blijft groot. Het is dan ook een van de best verkochte producten op het gebied van afluisteren.

Delen:

  • Winkels in Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007
Google

© 2007 - 2020 - Sitcon

Beoordeling door klanten: 8.6 / 10 = 173 beoordelingen