• Winkels in  Amsterdam, Utrecht en Maaseik
 • Ervaren verkopers en klantenservice
 • Specialist sinds 2007

Hoe werkt Power over Ethernet (POE)?

Hoe werkt Power over Ethernet (PoE)?

Power over Ethernet of PoE is een methode waarbij een netwerkkabel zowel internetdata als stroom levert. Deze technologie is handig wanneer apparaten zich niet in de buurt van een stopcontact bevinden. Hoe werkt Power over Ethernet en wat zijn de voor- en nadelen?  

Het ontstaan van Power over Ethernet

In het jaar 2000 introduceerde Cisco de eerste VoIP telefoons, aangesloten op Power over Ethernet. Vanaf 2013 werd er een standaard voor PoE uitgeroepen. Dit zorgde voor een betere veiligheid. Tegenwoordig gebruiken we deze technologie voor IP-camera's en overige netwerkapparatuur.  

Uitleg: hoe werkt Power over Ethernet?

Een Power over Ethernet kabel bestaat uit acht aders. Vier hiervan functioneren als standaard internetaansluiting. De overige vier aders leveren de stroom. Een speciaal protocol detecteert het PoE apparaat en bepaalt welk vermogen nodig is. Vervolgens levert de kabel de benodigde elektrische spanning. De originele PoE technologie is bekend onder standaard nummer IEEE 802.3af. Deze heeft een vermogen van 15,4 watt. PoE+ levert maximaal 30 watt. Verbruikt een IP camera 22 watt, dan is PoE+ nodig. Het is dus belangrijk om te kijken naar het vermogen van het apparaat. Een PoE injector is geschikt wanneer zich slechts één apparaat in het netwerk bevindt. Bij het aansluiten van meerdere apparaten is een PoE Switch beter geschikt. Een splitter zet de voedingsspanning op de ethernetkabel om, waardoor deze via een aparte voedingskabel beschikbaar is.  

De voordelen van Power over Ethernet (PoE)

De Power over Ethernet technologie is sinds het ontstaan sterk verbeterd. Het biedt een aantal interessante voordelen:
 • PoE maakt een voedingsadapter overbodig
 • Geschikt op plaatsen zonder stroomvoorziening
 • Vermindert het aantal kabels
 • Stroom en internet tegelijkertijd beschikbaar
 • Ideale oplossing voor webcams, camera’s, antennes, switches en draadloze netwerken
Sinds de invoering van de standaarden raken apparaten niet langer defect. De managed PoE Switch biedt als voordeel dat het bepaalde apparaten voorrang kan geven. Zo kunt u een IP-camera voorrang verlenen, waardoor opnames niet onderbroken worden.  

Zitten er nadelen aan Power over Ethernet?

Ondanks de vele voordelen zijn er ook wat nadelen aan Power over Ethernet:
 • PoE kan op slechts 100 meter afstand worden gebruikt, anders verliest het veel wattage
 • Beperkt vermogen en hierdoor niet geschikt voor servers of werkstations
 • PoE werkt niet met glasvezelkabels
Een aantal van bovenstaande nadelen zijn eenvoudig op te lossen. Een mediaconverter injecteert de stroom over de ethernetkabel, waardoor langere afstanden kunnen worden bereikt. De mediaconverter is ook toepasbaar als glasvezelkabel-oplossing.  

Beveiligingscamera aansluiten op Power over Ethernet

De betere beveiligingscamera ondersteunt Power over Ethernet (PoE). Hierdoor kan deze rechtstreeks met een netwerkkabel op de recorder worden aangesloten. De IP-camera  maakt gebruik van het internetprotocol en verzendt digitale beelden in minimaal HD-kwaliteit. Dankzij Power over Ethernet is er geen aparte stroomkabel nodig. Zeer geschikt voor het bewaken van opslagruimtes, de entree, het erf en andere plaatsen waar geen stopcontact aanwezig is.

Delen:

 • Winkels in Amsterdam, Utrecht en Maaseik
 • Ervaren verkopers en klantenservice
 • Specialist sinds 2007
Google

© 2007 - 2020 - Sitcon

Beoordeling door klanten: 8.6 / 10 = 175 beoordelingen