• Winkels in  Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007

Recherchebureau inhuren: Aan welke wettelijke eisen moet een bureau voldoen?

Steeds meer mensen gaan over tot het inhuren van een recherchebureau om bewijs te verzamelen in bedrijfsrecherche en privedetective zaken. Voordat u echter overgaat tot het inschakelen van een recherchebureau is het van belang te weten aan welke eisen een particulier recherchebureau moet voldoen.


Wettelijke eisen recherchebureau:
Alle particuliere recherchebureaus die in Nederland recherchediensten willen aanbieden dienen aan de onderstaande eisen te voldoen. Wanneer u er over denkt om een bedrijfsrecherche bureau in te huren om een onderzoek te doen is het sterk aan te raden te controleren of het recherchebureau aan deze gestelde eisen voldoet. Er worden namelijk, op websites zoals marktplaats, maar ook op professioneel uitziende webpagina’s recherchediensten aangeboden door mensen of bedrijven die niet aan de eisen voldoen. Dit kan problemen opleveren met latere rechtsgeldigheid van een rapportage bij een eventuele rechtszaak, maar veelal is ook het daadwerkelijk recherche onderzoek van lagere kwaliteit.

Vergunning van het Ministerie van Justitie:
Alle particuliere recherchebureaus dienen in het bezit te zijn van een vergunning. Wanneer er aan een recherche bureau een vergunning is toegekend krijgt dit bedrijf een POB nummer toegewezen. U kunt er in ieder geval van uit gaan dat een dergelijk recherchebureau zich aan bepaalde wettelijke eisen houdt. Wanneer dit niet het geval is kan namelijk dit bureau zijn vergunning verliezen.

Aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens:
Een particulier recherchebureau dient aangemeld te zijn bij het college bescherming persoonsgegevens. In de praktijk betekend dit dat het recherche-bureau de richtlijnen van deze organisatie dient na te leven en dit door het CBP wordt gecontroleerd. Zo worden aan recherchebureaus door dit orgaan bepaalde eisen gesteld die betrekking hebben op privacy en de bewaarduur en wijze van persoonsgegevens.

Rechercheurs in het bezit van een diploma:
Wanneer een recherchebureau aan de bovenste 2 eisen voldoet kunt u er vanuit gaan dat het bureau in ieder geval aan de voorwaarden voldoen die aan een bedrijf worden gesteld. Wel is het aan te raden hierbuiten te controleren of de personen die dit bedrijf inzet op het door u gegeven onderzoek in het bezit zijn van de benodigde diploma's. Particulier onderzoekers dienen namelijk een diploma 'particulier onderzoeker' te hebben om een legitimatiebewijs particulier recherchebureau te krijgen.

Legitimatiebewijs particulier recherchebureau:
Wanneer een privédetective in het bezit is van het vereiste diploma kan deze een legitimatiebewijs particulier recherchebureau aanvragen. Dit wordt ook wel 'gele pas' genoemd en heeft een geldigheid van 3 jaar. Zonder deze pas mag een particulier onderzoeker geen onderzoekswerkzaamheden verrichten. Controle hierop is aan te raden, omdat de tegenpartij of rechter in een rechtszaak om overhandiging van deze pas kan vragen.

Overige eisen recherchebureau:
Buiten de branche specifieke eisen zoals hierboven vermeld dienen recherchebureaus natuurlijk ook ingeschreven te staan bij de KvK. .

Tip voor het inhuren van een recherchebureau:
Wanneer u op het punt staat om een recherchebureau in te schakelen en u heeft een groter onderzoek dan enkel wat uitzoekwerk, dan is het te adviseren een persoonlijk intake gesprek te houden. In dit gesprek krijgt u een gevoel bij de kwaliteit van het recherchebureau en kunt u ook vragen naar de resultaten in vergelijkbare zaken.

Recherchebureaus die aan de wettelijke eisen voldoen zijn onder andere:

Bedrijfsrecherche QUSO BV


AACON Prive Detective

 

 

Delen:

  • Winkels in Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007
Google

© 2007 - 2020 - Sitcon

Beoordeling door klanten: 8.6 / 10 = 188 beoordelingen