• Winkels in Utrecht en Maaseik
  • Specialist sinds 2007

De (on) waardheden van de 'Stealth SMS'

Op 4 februari 2011 stond in de Telegraaf en andere media een opvallend artikel over het gebruik van een 'stealth sms' waarmee bepaalde inlichtingendiensten, zoals de AIVD en Nationale recherche mobiletjes kunnen controleren van afstand. Wij hebben het fenomeen Stealth sms eens nader onder de loep genomen en onze kijk hierop gegeven:

In onderstaand artikel wordt enkel onze visie op dit item weergegeven waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Ook is deze informatie niet afkomstig van een inlichtingendienst. Het kan dus goed zijn dat de daadwerkelijke werking anders is dan door ons omschreven. 

 - De stealth sms zal onopvallend software installeren op de mobiele telefoon van de ontvanger. 
Dat er daadwerkelijk software wordt geinstalleerd zonder dat de gebruiker van de gsm die de 'stealth sms' ontvangt dit merkt is zeer onwaarschijnlijk. Dit ten eerste al omdat er wel 10 verschillende software fabrikanten zijn van mobiele besturingsystemen, zoals Symbian, Android, Blackberry en iPhone. Deze verschillende besturingssystemen hebben daarnaast uiteenlopende versie's net zoals een besturingsysteem van een computer. Diegene die de 'stealth sms dus zou sturen, zal precies moeten weten welk besturingsysteem op de gsm telefoon van de ontvanger staat en ook welke versie. Daarnaast zit er op al deze besturingsystemen een standaard beveiliging die niet goedkekeurde programma's geen toegang geeft tot de verbindingen en in het geval van Symbian (Nokia) en iPhone geheel blokkeerd. De kans dat deze 'stealth' sms dus zowel met de juiste informatie voor het betreffende besturingsysteem wordt gestuurd en de beveiliging weet te omzeilen zonder dat de gebruiker van de gsm dit merkt is zachtgezegd zeer onwaarschijnlijk.

- De stealth sms zal het mogelijk maken voor de inlichtingendiensten om de locatie van de telefoon op te vragen.
Dit is zeer aannemlijk en in tegenstelling tot bovenstaande technisch ook goed mogelijk. Er wordt bij deze methode namelijk geen software op de mobiele telefoon van de ontvanger van de 'stealth sms' geinstalleerd.

Hoe zal het waarschijnlijk werken?
Wanneer iemand een sms ontvangt of verstuurd wordt door de mobiele telefoon contact gemaakt met de dichtsbijzijnde gsm mast. Inlichtingdiensten, maar ook justitie kunnen aan de hand van het nummer van de gsm mast, bijvoorbeeld T-mobile 4066 zien waar die mast staat en waar dus de gsm is. De locatie van de gsm masten is niet voor particulieren openbaar.

Door het zenden van de 'stealth sms' hoeft niet te worden gewacht tot de gebruiker zelf belt of een sms stuurt, maar is dit on demand op te vragen. De stealth 'sms' zal niet in de postvak in van de mobiele telefoon terechtkomen, omdat deze niet door de gsm wordt herkend. De gebruiker zal dus niets merken wanneer de stealth sms wordt vesrtuurd.

Het bepalen van de locatie van de gsm telefoon is redelijk nauwkeurig. Dit komt omdat bij het versturen of ontvangen van een sms bericht altijd de dichtsbijzijnde GSM mast wordt gebruikt. Dit in tegenstelling tot bij het bellen, waar de voor de provider goedkoopste mast in het bereik van de telefoon wordt gebruikt. In de praktijk zal dus iemand met een T-mobile simkaart bellen via de voor t-mobile voordeligste mast (meestal dus een T-mobile mast). Deze mast hoeft dus niet de dichtsbij te zijn, maar natuurlijk nog wel in het bereik staan van de mobiele telefoon.

Een sms daarentegen wordt altijd via de dichtsbijzijnde gsm mast verstuurd, ongeacht van welke provider die gsm mast is. Het bepalen van de locatie aan de hand van een sms bericht is dus een redelijk betrouwbare techniek. Wel zijn de locatie's van de gsm masten niet openbaar toegankelijk en zal deze manier van plaatsbepaling enkel aan overheidsinstantie's voorbehouden zijn.

Kunnen particulieren wel op een andere manier gsm telefoons afluisteren?:
In een ander artikel wordt door ons beschreven op welke manier particulieren telefoon kunnen afluisteren:
https://www.sitcon.nl/blog/06-nummer-traceren/

Hoe kunt u uzelf beveiligen tegen het bepalen van uw positie aan de hand van het GSM netwerk:?
Er zijn weinig dingen die u kunt doen om uzelf te beschermen tegen het bepalen van de positie via het gsm netwerk. Een optie is het regelmatig wisselen van telefoon en/of nummer en het uitzetten van uw gsm telefoon en het verwijderen van de batterij kan ook. Hier zijn tevens speciale beveiligingshoesjes voor te koop die alle signalen van de gsm teelefoon afschermen.

Bekijk hier ons complete assortiment: Anti Afluisterapparatuur

 

Delen:

Reviews:
8.7
8.7 / 10
Thuiswinkel Zakelijk

© 2007 - 2023 - Sitcon