Waarom neppe camera's helpen met de beveiliging van je woning

  • 11 okt. 2022

Heb jij weleens een neppe beveiligingscamera overwogen om je woning extra te beschermen? In een aantal gevallen is het een mooie, en vooral goedkope, methode om de veiligheid te verhogen. Op voorwaarde dat je ze op de juiste wijze installeert. In dit artikel bespreken we het nut van neppe camera's en geven we een aantal tips om er optimaal van te profiteren.

De rol en het doel van een neppe camera

Een neppe camera wordt ook wel een dummy camera genoemd. Het doet eigenlijk precies wat je ervan verwacht, namelijk helemaal niets. Ze zien eruit als een camera en hebben daardoor een afschrikkend effect op indringers en andere kwaadwillenden. Daarom is het een effectieve manier om ze buiten de deur te houden.

Dummy's hebben een afschrikkend effect op inbrekers

Een professionele crimineel maakt altijd een afweging tussen risico en potentie. Daarom is een grote woning met dure spullen een gewild target. Het type huis waar je woont speelt een grote rol. Het overzicht is bij rijtjeshuizen bijvoorbeeld veel groter dan bij een vrijstaand huis in een afgelegen gebied. Als bewoner wil je graag dat criminelen niet eens overwegen om bij jou in te breken. Een dummy camera is een mooie manier om ze af te schrikken. Ze zien een camera hangen en bedenken zich wel twee keer voordat ze jouw deur of raam forceren om binnen te dringen.

Het uiterlijk van een dummy camera is het enige dat telt

Een dummy camera doet dus in feite niks. Maar dat betekent niet dat er onderling geen onderscheid is tussen de modellen. Bedenk goed dat de meeste inbrekers kenners zijn van alarmsystemen. Ze herkennen een neppe camera veel sneller dan de gewone, hardwerkende burger. Een dummy moet er vanaf een afstand echt uitzien, maar ook van dichtbij. Voor de authenticiteit helpt het bijvoorbeeld wanneer er een LED lampje brandt of wanneer er een stroomkabel zichtbaar is. Er zijn zelfs modellen die ronddraaien om ze nog echter te laten lijken. Laat je overigens niet verleiden door fantasiemodellen. Goede dummy's lijken op populaire beveiligingscamera's van grote merken. Dat is nodig, want een dief weet wat er op de markt beschikbaar is. Wanneer jouw dummy exact op een populair echt model lijkt, trapt een inbreker veel gemakkelijker in de truc.

Het combineren van echte en neppe beveiligingscamera's

Je hoeft natuurlijk geen definitieve keuze te maken tussen echt en nep. Want het is best mogelijk om ze te combineren. Zoals gezegd hebben dummy's eigenlijk alleen een afschrikkend effect. Om geld te besparen vul je desnoods je alarminstallatie aan met deze neppe camera's. Op de belangrijkste plekken hang je wel een echt exemplaar op. Denk bijvoorbeeld aan de voor- en achterdeur. Hierdoor betaal je niet te veel en ervaar je tegelijkertijd het veilige gevoel dat je krijgt na het installeren van een echt alarmsysteem.

Ontdek hoe je jouw beveiligingscamera's op de beste manier installeert.

Zorg dat alle onderdelen van je alarmsysteem samenwerken

Een alarmsysteem is net als een ketting en dus net zo sterk als het zwakste punt. Criminelen weten die plekken als geen ander te vinden. Kies daarom voor verschillende apparaten om je woning optimaal te beveiligen. Bij slimme alarmsystemen werken de onderdelen met elkaar samen. Waardoor het herkennen van indringers veel eenvoudiger wordt. Een compleet beveiligingssysteem is daarom nog altijd onovertroffen als het gaat om de security van je eigendom.

Delen: