Tips om te voorkomen dat bewegingsdetectors onnodig alarm slaan

  • 4 okt. 2022

Je woning, kantoor of loods met bewegingsdetectoren beveiligen is absoluut de moeite waard. Dankzij slimme alarmsystemen haal je voor relatief weinig geld veel kwaliteit in huis. Bovendien zijn moderne systemen erg gebruiksvriendelijk. Het enige waar je goed op moet letten is dat ze alarm slaan bij verdachte registraties en niet dreigende bewegingen negeren. Je krijgt het voor elkaar met de tips in dit artikel.

Vind de ideale balans voor jouw alarmsysteem

Uiteindelijk is het de kunst om de ideale balans te vinden. Want detectoren die om de haverklap vals alarm staan zijn uitzonderlijk vervelend. Maar alarmsystemen die verdachte signalen missen zijn in feite waardeloos. Aan de hand van de onderstaande aanwijzingen zorg je voor optimale detectie van je bewegingssensoren.

Laat onderdelen van je alarmsysteem met elkaar samenwerken

Een slim alarmsysteem geeft je veel meer opties dan voorheen mogelijk was. Een van de grote voordelen is dat de verschillende onderdelen van een installatie met elkaar communiceren. Een zogenaamde dubbelcheck is hierdoor een optie. Een bewegingsdetector vormt bijvoorbeeld een mooi team met een nachtcamera. Maar ook twee bewegingsdetectoren zijn in staat om elkaars fouten te corrigeren. Pas als beide onderdelen van het alarmsysteem het gevaar registreren wordt er alarm geslagen. Het is sowieso verstandig om voor verschillende devices te kiezen. Vind de beste nachtzicht-camera voor jouw alarminstallatie.

Begin met een testperiode voor je de bewegingssensoren echt gaat gebruiken

Je komt eigenlijk niet onder deze eerste tip uit. Want het regelmatig slaan van vals alarm is erg vervelend. Vooral wanneer een voorbijvliegende mot je bewegingssensor al weet te triggeren. Neem daarom altijd eerst een paar dagen de tijd voordat je de sensoren aan je centrale alarmsysteem koppelt. Dat geldt natuurlijk helemaal voor het doorschakelen van het alarm naar een hulpdienst. Het is erg vervelend wanneer dat herhaaldelijk zonder reden gebeurt. Laat je alarm gewoon een week aanstaan en laat de meldingen slechts op je smartphone binnenkomen. Hierdoor kom je te weten of er problemen zijn met de locatie, de gevoeligheid of wellicht met het apparaat zelf.

Installeer de sensor op de juiste hoogte

In de handleiding van iedere bewegingsdetector staat de ideale installatiehoogte. Let goed op, want het verschilt per type. Een aantal modellen functioneren optimaal wanneer ze ter hoogte van een plafond zijn geïnstalleerd. Andere sensoren werken beter wanneer je ze een stukje lager aan de muur monteert.

Kies voor de juiste gevoeligheid bij iedere bewegingssensor

Dieren zijn regelmatig de oorzaak van het vals alarm slaan van een bewegingsdetector. Grote honden staan hier bekend om. Maar ook kleinere dieren, en in sommige gevallen zelfs insecten, zijn in staat om een bewegingssensor te activeren. Je voorkomt het door bij de gevoeligheid van iedere sensor individueel af te stellen.

Kies voor een alarminstallatie van een hoge kwaliteit

Als eigenaar en installateur ben je afhankelijk van de kwaliteit van het alarmsysteem. Hoogwaardige detectoren beschikken over betere sensoren. Maar de slimme software in een systeem zorgt voor een groter verschil. Ze zijn veel beter in staat om bepaalde patronen te herkennen. Hierdoor maken ze een onderscheid tussen bijvoorbeeld een mens en een groot dier. Naast minder onnodig alarm slaan detecteren alarmsystemen van een hoge kwaliteit gevaren eerder. Daarom is het zeker de moeite te waard om extra te investeren in veiligheid.

Delen: