• Winkels in  Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007

Wet- en regelgeving rondom camerabeveiliging bedrijf

Wanneer u camerabewaking in of rondom uw bedrijf toepast is het belangrijk om aan de geldende wet- en regelgeving te voldoen. Er kan sprake zijn van verschillende situaties. In dit artikel bespreken we:

 

  • Cameratoezicht op de werkplek
  • Cameratoezicht melden
  • Cameratoezicht in en rond winkels

 

Cameratoezicht op de werkplek

Als er gekozen wordt voor cameratoezicht op de werkplek is het van belang dat dit een gerechtvaardigd belang dient. Omdat het goed helpt tegen diefstal en het beschadigen van eigendommen kan het echter een uitstekend middel zijn. Houd tegelijk echter rekening met de inbreuk op de privacy van uw werknemers en bezoekers. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een aantal voorwaarden:

 

  • Bewakingscamera’s en gerechtvaardigd belang

 

Wanneer u voor bewakingscamera’s kiest dient er een gerechtvaardigd belang zijn om dit te doen. Denk aan het beschermen van bezoekers, het tegengaan van diefstal of een andere kwestie die gerechtvaardigd is. Daarnaast dient er gekeken worden naar een totaalpakket aan maatregelen, cameratoezicht mag niet op zichzelf staan. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het belangrijk dat er ook gekeken wordt naar middelen die minder ingrijpend zijn.

 

  • Privacytoets, informatieplicht en bewaartermijn

 

Voor het uitvoeren van een privacytoets is het van belang om de rechten van bezoekers en werknemers af te wegen tegen het eigen belang. Daarnaast is het vereist om de plannen te bespreken binnen de ondernemingsraad. Bezoekers en werknemers dienen op de hoogte te zijn van uw bewakingscamera’s. U kunt bijvoorbeeld bordjes ophangen. Tot slot is er een richtlijn voor het bewaren van beelden. Langer bewaren dan noodzakelijk is niet toegestaan (richtlijn is 4 weken). Als er een incident is vastgelegd mogen de beelden bewaard worden tot dit incident is afgehandeld.

 

Cameratoezicht melden

 

Als u als bedrijf cameratoezicht inzet is het belangrijk om dit te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Gaat het om de beveiliging van personen, gebouwen, terreinen, zaken en productieprocessen? Dan is daar een vrijstelling voor op grond van artikel 38. Echter moet het in dat geval wel om zichtbare camera’s gaan en niet om verborgen camera’s, daarnaast moet worden voldaan aan de wet bescherming persoonsgegevens.

 

Cameratoezicht in en rond winkel

 

Wanneer u een winkelier bent is het toegestaan om bewakingscamera’s in uw winkel op te hangen. Tegelijk is het belangrijk om duidelijk aan te geven dat er sprake van cameratoezicht is en mag er geen inbreuk worden gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van klanten. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om bewakingscamera’s in een pashokje te plaatsen. Wilt u meer lezen over de wet- en regelgeving en uw verantwoordelijkheden met betrekking tot cameratoezicht? Ga dan naar www.autoriteitpersoonsgegevens.nl.

 

Bewakingscamera’s kopen via Sitcon.nl

 

Wilt u meer weten over de wet- en regelgeving rondom bewakingscamera’s? Wellicht kunnen wij u verder van dienst zijn en eventueel adviseren welke bewakingscamera’s het best bij u passen. Daarnaast kunnen wij u helpen bij het aan het licht brengen van bedrijfsfraude, wanneer dat noodzakelijk is kunnen wij daarvoor ook andere middelen in plaats van cameratoezicht inzetten. Wij nodigen u van harte uit in één van onze showrooms of spreken u graag persoonlijk! Bereik ons telefonisch en per e-mail via +31(0)306303631 of support@sitcon.nl.

 

Delen:

  • Winkels in Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007
Google
Sitcon Betaalmogelijkheden Winkels

© 2007 - 2020 - Sitcon

Beoordeling door klanten: 8.7 / 10 = 124 beoordelingen